DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

26. decembra je v Republiki Sloveniji državni praznik in je dela prost dan.

Ta dan obeležuje razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti 26. decembra 1990 (plebiscit je potekal 23. decembra 1990), na katerem je od 93,2 odstotkov udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno (tj. 88,5 odstotka vseh volivcev), s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije.

Do leta 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, potem pa so ga poslanci s spremembo zakona dopolnili v dan samostojnosti in enotnosti, saj so na ta dan Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v vsej svoji zgodovini.

Z razglasitvijo rezultatov plebiscita 26. decembra 1990 je postalo jasno, da si slovenski narod želi samostojnosti.

BOŽIČ

Božič je največji tradicionalni družinski praznik. Kristjani in protestanti ga praznujejo 25. decembra, kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa. Prvotno je bil božič praznik luči, začetka novega življenja, ljudje pa so na ta dan z vsem veseljem pričakovali prebujanje narave in daljšanje dneva. Na predvečer božiča kristjani postavljajo jaslice, v cerkvah pa potekajo maše, polnočnice in verski obredi.

V današnjem času ga slavijo tudi mnogi drugi, saj je praznik s svojo domačnostjo omrežil številna gospodinjstva širom po svetu.

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)