23. september je datum, ki si ga moramo po novem zapomniti. Še posebej Črnjani, saj je Črna na Koroškem vas olimpijcev, iz katere prihaja kar 7 športnikov, ki so nastopili na olimpijskih igrah.

Začetek organiziranega športa na Slovenskem sega v leto 1863, ko je bilo 1. oktobra ustanovljeno prvo telovadno društvo Južni Sokol. S tem so bili postavljeni temelji za razvoj organiziranega športa v Sloveniji in oblikovanje trdne podlage za številne športne dosežke naših športnikov. Slovenski vrhunski športniki nas postavljajo na svetovni zemljevid sveta, nas navdajajo s ponosom in krepijo našo narodno zavest. Šport krepi, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovence.

Letos mineva okroglih 20 let od trenutka, ko je na olimpijskih igrah prvič zaigrala slovenska himna. Prav 23. septembra leta 2000 smo na olimpijskih igrah v Sydneyju v čast olimpijcem, veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku ter strelcu Rajmondu Debevcu, prvič slišali Zdravljico. Dobitnica 4 olimpijskih medalj je pozneje postala tudi Črnjanka Tina Maze.

Dan slovenskega športa naj spodbuja vrednote biti telesno aktiven, uživati življenje in skrbeti za dobro počutje. Nov slovenski praznik bomo 23. septembra obeležili s športnim dnem. Pa veliko športnih užitkov!

(Skupno 153 obiskov, današnjih obiskov 1)