Prvi december je svetovni dan boja proti aidsu, ki ga obeležujemo od leta 1988, ko ga je prvič razglasila Svetovna zdravstvena organizacija. Tako si vsakega prvega decembra nadenemo rdečo pentljo v znak boja proti aidsu.

 AIDS (v angleščini acquired immunodeficiency syndrome) je bolezen, ki se razvije ob napredovani okužbi z virusom HIV. Zgodnje testiranje in zdravljenje zmanjšuje vpliv okužbe individualno in družbeno. Okužba z boleznijo AIDS je še vedno neozdravljiva, vendar imajo okuženi ob zgodnji diagnozi in zdravljenju daljše in kakovostnejše življenje. Tudi večina okužb se prenese v prvih mesecih po okužbi, ko je oseba najbolj kužna.

Prvi primer so zdravniki zaznali leta 1981 v Los Angelesu. Kmalu so o podobnih ugotovitvah poročali še iz drugih delov ZDA in zahodne Evrope. Trenutno se ocenjuje, da po svetu živi približno 38 milijonov oseb, ki so okužene z virusom HIV, letno jih zaradi AIDSA umre okrog 690.000.

Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji trenutno živi manj kot tisoč ljudi, okuženih z virusom HIV, od katerih jih približno petina za svojo okužbo sploh ne ve. S skupnim ciljem, da bi s pomočjo preventivnih sporočil dosegli boljše ozaveščanje o načinu preprečevanja okužb z virusom HIV, poudarjamo pomen odgovornega vedenja ter prednosti varne in odgovorne spolnosti, pomen testiranja in strpnosti.

 

»Prešernove lubice«

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 2)