V mesecu maju in juniju smo izvedli še zadnje CAP in NEON delavnice namenjene preventivi nasilja in zlorabe otrok. Drugošolci so spoznali, da imajo pravico biti varni, močni in svobodni. Preko pogovorov, iger vlog, kjer so tudi aktivno sodelovali, smo jim pokazali, kaj je vrstniško nasilje, kako odreagirati ob srečanju z neznancem in kako prepoznajo nasilje. Učili smo jih ustreznih odzivov in na kakšen način poiskati pomoč. Spoznali so še samozaščitne veščine:

 

  • RECI NE!
  • POJDI STRAN!
  • KRIČI!
  • POVEJ!

 

V šestem razredu smo se preko pogovorov, anketnih vprašalnikov in iger vlog dotaknili vrstniškega nasilja. Seznanili smo jih, kako obdržati svoje pravice, s kakšnimi ravnanji zmanjšamo ali celo stopnjujemo nasilne situacije. Spoznali so, kako pomembna je pri tem pomoč in podpora vrstnikov, če so priče vrstniškega nasilja.

Sedmošolci pa so tekom dopoldneva spoznali, kaj so osebne meje, kako jih spoštujemo in kdaj jih prekoračimo. Spoznali so, kaj je spolno nasilje in kako ga preprečimo. Tudi njih smo učili, kako ohranijo svoje pravice in kako varovati pravice drugih. Preko iger vlog so spoznali pomen in moč prič ter kam po pomoč.

V vseh razredih smo se torej osredotočali na prepoznavanje nasilnih situacij in krepili samozaščitne veščine ter druge varovalne dejavnike.

Učenci so po delavnicah še polni vtisov poustvarjali in izdelali plakate. Z jasnimi sporočili pa so poslikali še dvorišče pred šolski vhodom.

Udeleženci so bili nad izvedbo zadovoljni, saj so delavnice pozitivno ocenili.  Enotni so bili, da  se o tej problematiki premalo pogovarjamo. Povedali so, da si želijo si več takšnih tem na razrednih urah ali delavnic na to tematiko. Na šoli bi imeli izobešenih še več plakatov, ki ozaveščajo  o pojavu medvrstniškega nasilja in o ustreznem ravnanju.

 

Nekaj utrinkov smo ujeli v naš objektiv.

Izvajalci delavnic: Ana Kamnik, Vesna Trop, Barbara Komar

 

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)