Embalaža je v ospredju letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki bo potekal med 18. in 26. novembrom.
Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO) je pobuda, ki poteka vsako leto novembra s ciljem ozaveščanja o pomenu zmanjševanja odpadkov in spodbujanja trajnostnih praks.
Ideja je zmanjšati količino proizvedenih odpadkov, spodbujati ponovno uporabo in recikliranje ter ozaveščati ljudi o vplivu odpadkov na okolje.
Letošnje leto je posvečeno predvsem embalaži. Embalaža je vsak material, ki obdaja, varuje ali hrani izdelek na poti od proizvajalca do končnega uporabnika in ga predstavlja potencialnim kupcem. Čeprav ima številne koristi,
postaja vse večji globalni problem, saj je proizvedemo in porabimo preveč. Po zadnjih podatkih samo v Evropi proizvedemo povprečno več kot 160 kg odpadne embalaže na prebivalca. Vsako leto več kot 8 milijonov ton odpadne plastične embalaže pristane v oceanih. V Evropi skoraj polovico odpadne embalaže predstavlja papir in karton. Vsako minuto porabimo na svetu več kot milijon plastičnih vrečk. Velik delež vse te embalaže je
nepotreben, zato si moramo prizadevati, da ga zmanjšamo.
Doma:
- Izogibajmo se uporabe predpripravljenih in predpakiranih živil.
- Vedno uporabljajmo jedilni pribor za večkratno uporabo.
- Namesto papirnatih brisač uporabljajmo kuhinjske krpe iz blaga.
- Za shranjevanje živil uporabljajmo posodo za večkratno uporabo.
- Izogibajmo se izdelkom za enkratno uporabo.
- Kupljene steklenice in plastenke poskusimo uporabiti čim večkrat.
- Uporabljajmo ekološka čistila, ki jih lahko izdelamo sami (limona, kis, soda …)
V službi:
- Zmanjšajmo porabo papirja in uporabo tiskalnikov, kolikor je le mogoče.- Uporabljajmo čim manj embalaže – malico si lahko prinesemo s seboj ali nam jo v trgovini oz. restavraciji zapakirajo v našo posodo.
- Vodo, čaj, kavo… si natočimo v kozarce in skodelice. To omogoča tudi že večina kavnih avtomatov.
- Namesto čajev v filter vrečkah uporabimo čaje v čajnih cedilkah.
Med nakupovanjem:
- Uporabljajmo nakupovalne vrečke za večkratno uporabo.
- Živila (klobase, sir, sadje, zelenjava …) shranimo v svoje posode in vrečke za večkratno
uporabo. - Namesto predpakiranih živil raje kupujmo izdelke v »razsutem« stanju (moka, stročnice,
oreščki, pralna sredstva …) - Izbirajmo izdelke, ki bodo trajali dlje časa.
- Kolikor je le mogoče, se izogibajmo nepotrebni embalaži.
https://ewwr.eu/press-media/#videos
https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/11443