Dne 10. decembra leta 1948 je bila sprejeta Splošna deklaracija človekovih pravic. V deklaraciji so upoštevana ključna etična načela: svoboda, pravičnost, dostojanstvo, enakost in solidarnost. Aktivistka za človekove pravice Eleanor Roosevelt je nekoč zapisala: »Kje se, konec koncev, človekove pravice začnejo?  V majhnih krajih, blizu doma – tako bližnjih in majhnih, da se jih ne vidi na nobenem zemljevidu sveta. Vendar so svet posamezne osebe; soseščina, v kateri živi, šola ali fakulteta, ki jo obiskuje, tovarna, kmetija ali pisarna, kjer dela. To so kraji, kjer vsak moški, ženska in otrok išče enakost pravičnosti, enake priložnosti, enako dostojanstvo brez diskriminacije. Če te pravice nimajo pomena tam, imajo malo pomena kjerkoli.«

V trenutni situaciji, ko se je naše življenje spremenilo in ima velik pomen solidarnost in spoštovanje pravic, se spomnimo številnih ljudi, ki so jim le-te kršene.

Naša šola se vsako leto priključi Maratonu pisanja apelov, ki ga organizira Amnesty International Slovenija. Pišemo apele, solidarnostna sporočila, podpisujemo peticije. Maratonu se bomo priključili tudi letos, čeprav nekoliko drugače – preko spleta. Pridružite se lahko tudi starši in krajani. Vsa navodila najdete na povezavi Pišem za pravice 2020. Sodelujemo tudi v Unesco projektu Moje pravice, kjer pišemo solidarnostna sporočila in spodbudne misli za ljudi, ki so jim v trenutni situaciji kršene nekatere pravice.

Bodimo solidarni, spoštujmo pravice in opozarjajmo na krivice!

 

 

(Skupno 107 obiskov, današnjih obiskov 1)