Živé naj vsi naródi,
ki hrepené dočakat dan,
ko, koder sonce hodi,
prepir iz svéta bo pregnan,
ko rojak
prost bo vsak,
ne vrag, le sosed bo mejak!

Ta teden smo namenili enemu izmed največjih slovenskih pesnikov, Francetu Prešernu. Preverite, kaj so si zapomnili naši učenci:

LENA 1.r. : FRANCE PREŠEREN JE PISAL ZGODBICE IN PESMI IN NAJPOMEMBNEJŠO SLOVENSKO HIMNIO.

EHLIMANA 1.r.: PISAL JE LEPE PRAVLJICE.

DAVID 1.r. : OBLEČENO JE IMEL OBLEKO, KI JE BILA PONOŠENA IN STARA, ČEPRAV JE BIL MLAD GOSPOD.

LORENA 1.r. : IMEL JE ČRNO KUHINJO IN BIL JE PRIJAZEN.

MEDINA 2.r. : IMEL JE STARO HIŠO V KATERI JE BILA KUHINJA. NJEGOVA HIŠA JE SEDAJ MUZEJ.

KATARINA 2.r. : PISAL JE PESMI IN PRAVLJICE. RECIMO POVODNI MOŽ. KLICALI SO GA GOSPOD FIG FIG.

BLAŽ 3.r. : NAPISAL JE SLOVENSKO HIMNO, RODIL SE JE LETA 1800 V VRBI NA GORENJSKEM. UMRL JE, KO JE BIL STAR 49 LET. BIL JE PREBISTER ZA KMETIJO IN SE JE ODPRAVIL V ŠOLO. ZALJUBIL SE JE ANO, NATO SE JE ZALJUBIL V JULIJO. Z ANO JE POTEM IMEL 3 OTROKE.

ANDRAŽ: IMEL JE PRIJATELJA MATIJO. KLOBASE JE ZAMENJAL ZA FIGE, KLICALI SO GA DOKTOR FIG FIG. PISAL JE PESMI IN NAPISAL JE NAŠO HIMNO, ŽAL TEGA NIKOLI NI IZVEDEL.

LUKA: IMEL JE PRIJATELJA MATIJO IN PRIJATELJA PO IMENU ANDREJ. NAPISAL JE VELIKO PISEM IN PESMI. ZGODILA SE JE TRAGEDIJA IN SE JE ZALJUBIL V JULIJIO. ONA MU LJUBEZNI NI VRAČALA. UMRL MU JE NAJBOLJŠI PRIJATELJ MATIJA, KI MU JE NAMENIL KRST PRI SAVICI, JULIJI PA SONETNI VENEC. ODLOČIL SE JE NAPISATI ZDRAVLJICO, KI JE LETA 1991 POSTALA NAŠA HIMNA. ON TEGA NIKOLI NI IZVEDEL, KER JE UMRL 8.2.1849 V KRANJU.

EMAN 4.r.: FRANCE PREŠEREN JE BIL PRVI, KI JE NAPISAL SLOVENSKO HIMNO. IZGLEDAL JE GOSPODSKO, KER JE IMEL SKODRANE LASE.

LARISA 4.r.: FRANCE PREŠEREN JE BIL PESNIK IN JE DELIL FIGE OTROKOM. BIL JE PRIJAZEN. PO POKLICU JE BIL ODVETNIK. ZALJUBLJEN JE BIL V JULIJO. 

Otroci so naše največje bogastvo, ni kaj dodati. PREŠEREN vikend vam želimo.

Mojca Potočnik, učiteljica

(Skupno 853 obiskov, današnjih obiskov 1)