V soboto, 29. januarja, je v Črni potekala tradicionalna, že 30. prireditev Gradovi kralja Matjaža. Zaradi trenutnih razmer je bila prireditev nekoliko drugačna in posebna, saj so se je v živo lahko udeležili samo najbolj zvesti graditelji. Tako se je sedemnajst učencev iz naše šole odpravilo na gradnjo snežnih gradov.

 

 

 

              

   

   

Devetošolci, ki so se imenovali Sončki, so sestavljali svojo ekipo, šestošolke in osmošolci, ki so se poimenovali Polžki, so tekmovali v svoji ekipi. Snega je bilo več kot dovolj za vseh šest ekip, ki so sodelovale na prireditvi. Graditelji so lahko gradili le iz snega, pomagali pa so si lahko le z naravnimi materiali (veje, lesene deščice, kamenčki …). Ob sami gradnji smo obujali spomine na pretekle gradnje snežnih gradov in skulptur, ki smo jih preživeli z ostalimi šolami in tkali prijateljske vezi. Sama gradnja je trajala štiri ure, zato so morali graditelji močno pohiteti.

   

Obiskala sta nas tudi kralj Matjaž s svojo Alenčico in zvestim vojščakom. Razigranega zimskega vzdušja na prireditvi ni manjkalo. Kot zasluženo nagrado za vložen trud in ustvarjalnost sta si obe skupini priborili dve družinski pici. Čakalo nas je le še okusno kosilo, prijateljski pogovori in počitek po naporni gradnji. Naši dve skupini sta zgradili občudovanja vredna gradova, v katera bi se z veseljem vselil sam kralj Matjaž, a si je zaradi mrazu premislil in še za nekaj let odšel počivat pod mogočno goro Peco.

 

Vesna Burjak, vodja UNESCO projekta Kralj Matjaž pod goro Peco

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)