Za Črno na Koroškem ima kralj Matjaž prav poseben pomen. Legendo o njem poznajo že najmlajši. Večkrat ga obiščemo v njegovi votlini pod Peco, rišemo gradove, pišemo pesmi o njem in njegovi Alenčici ter ga obujamo na različne načine. Ker želimo ohraniti ta del naše kulturne dediščine in jo predstaviti tudi drugim, smo se odločili za projekt, ki naš kraj in kralja Matjaža približa večjemu številu ljudi.

Projekt je usmerjen v varovanje in ohranjanje naše kulturne dediščine, spoznavanje našega kraja, narečja, kralja Matjaža in Pece. Sodelovanje z udeleženci spodbuja ustvarjalnost, kreativnost in neskončno domišljijo. Naš projekt in s tem tradicionalni dvodnevni tabor je bil zelo dobro obiskan. Na prizorišču gradnje snežnih gradov so se zvrstile štiri šole, ki so se udeležile tudi dvodnevnega tabora Kralj Matjaž pod goro Peco. To so bile: OŠ bratov Polančičev Maribor, OŠ Franja Goloba Prevalje, Prva OŠ Slovenj Gradec ter OŠ Črna na Koroškem. 38 učencev je ustvarilo zelo domiselne snežne gradove, stkali so tesna prijateljstva med udeleženimi šolami.

Gradnja gradov iz odpadne embalaže in foto natečaj Zimska pokrajina sta potekala na daljavo. Tudi projekt na daljavo je bil šolam zanimiv, zabaven in srčen, saj se je v naše dogajanje vključilo veliko število šol in posameznikov. 

Učenci in dijaki so gradili gradove iz odpadne embalaže, krepili so svojo izvirnost, samoiniciativnost, hkrati pa krepili timsko delo in sodelovanje. Kot odpadni material so uporabili karton, papir, plastenke, embalažo ob mleka, škatle, storže, rolice toaletnega papirja … Prejeli smo 43 fotografij zanimivih gradov iz odpadne embalaže, ki jih je ustvarilo 118 učencev in 22 dijakov. Sodelovalo je osem šol. To so bile OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, OŠ Cvetka Golarja Ljutomer, OŠ Griže, Gimnazija Ptuj, OŠ F.S. Finžgarja Lesce, OŠ 16. decembra Mojstrana, OŠ Franceta Bevka Tolmin in OŠ Kobilje.

Tudi zima nam je postregla s snegom in tako smo uspešno zaključili foto natečaj Zimska pokrajina. V projektu je sodelovalo 5 šol, poslali pa so 26 zelo zanimivih in domiselno posnetih zimskih fotografij, ki jih je posnelo 13 učencev in 5 dijakov. Projekta so se udeležile: Prva OŠ Slovenj Gradec, Biotehniški center Naklo – srednja šola, OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka, Gimnazija Ravne na Koroškem in OŠ Miška Kranjca Velika Polana. 

Z odzivom šol smo zelo zadovoljni. 

 

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)