Učenci 5.a razreda so se v zadnjem tednu pouka odpravili na dvodnevni tabor na Ježevo.

Takoj po pouku so jih starši pripeljali do lovske koče, kjer so jih že čakali lovci s pestrim kulturnim programom. Da smo bili lovcem podobni, so za nas naročili zelene lovske majice in čepice. Zdaj smo bili čisto pravi lovci. Posedli smo se v učilnico in si ogledali zanimive filme o divjadi in garjavosti živali. Spoznali smo tudi nekaj pomembnih informacij o zgodovini lova. Ob zaključku poučnih filmov so nas obiskali še lovci, ki so nam predstavili lovsko kulturo in na posebne tulce in rogove oponašali jelenji ruk. Ob zaključku učnih ur jelenjega ruka in oponašanja divjega petelina, sta nas obiskala tudi gospod ravnatelj in gospa županja.

     

Proti večeru smo se razdelili v manjše skupine in se z lovci odpravili na različna lovišča. Ker je junij ravno pravi čas, smo nekateri prvič od blizu opazovali srne z mladički, jelene in gamse ter poslušali prijetno petje ptic. S pohoda z lovci smo se vrnili pozno, saj se je že mračilo. Lovci so medtem zakurili taborni ogenj in čakala nas je prava lovska večerja. Učenci so si sami spekli hrenovke in se ob peki razgovorili o dogodkih, ki so jim bili priča na lovskem pohodu. Vsak je želel svojim prijateljem našteti vse živali, ki jih je videl med potjo.

   

Zvečer so učenci svojemu sošolcu zapeli za 11. rojstni dan in si privoščili okusno torto, ki je bila zanj pravo presenečenje.

Gorski zrak in hoja sta naredila svoje, zato smo se podali na zaslužen nočni počitek. Zgodaj zjutraj je fante zbudilo petje ptic in podali smo se na kratek pohod po gozdu. Med potjo smo primerjali odtise stopinj in živalske iztrebke. Z velikim zanimanjem smo s pomočjo knjižice o stopinjah živali ugibali, katera žival je šla tod mimo. Punce so spale malo dlje, vendar so se do našega prihoda tudi one zbudile.

Čakal nas je še en razburljiv dan. Po okusnem zajtrku nam je gospod Švab predstavil lovne in nelovne vrste, z lovcem Markom pa smo si pogledali vrste orožja. Sledil je najbolj razburljiv del na katerega so učenci komaj čakali. Pomerili so se v streljanju v tarčo. Učencem je šlo zelo dobro, bili so natančni in uspešni, vsake zadete tarče so se zelo razveselili. Sledilo je okusno kosilo. Srnin golaž je vsem teknil. Učenci so povedali, da tako dobrega golaža še niso jedli, saj se jim je meso kar stopilo v ustih.

   

  Na vrsti je bila še podelitev priznanj najboljšim strelcem v fantovski in dekliški ekipi. Najnatančnejši strelci so prejeli pokale in priznanja. Ker se je druženje počasi bližalo h koncu, smo za prizadevne lovce pripravili kratek kulturni program. Podarili smo jim risbice, ki smo jih narisali na temo lovcev in lova, jim zapeli pesem in v krogu zaplesali. V dar smo dobili še igro Spomin, karte Črni Peter in urnike za naslednje šolsko leto.

 

  

Lovski tabor je bil za učence poučna, enkratna in zabavna izkušnja, ki jim bo še dolgo ostala v lepem spominu. Hvala Vam, dragi lovci!

Vesna Burjak

(Skupno 265 obiskov, današnjih obiskov 1)