Otroski_parlamentŠolski parlament ima svoj program dela in se izreka o stvareh, ki zadevajo življenje  in delo učencev na šoli.

V okviru šolske skupnosti in pod vodstvom šolskega parlamenta smo letos na Osnovni šoli Črna na Koroškem  med drugim izvajali  tudi aktivnosti oz. se ukvarjali  s temo  JUNAKI  NAŠEGA ČASA- KDO SO IN ZAKAJ?

Šolsko skupnost sestavljajo predstavniki vseh oddelčnih skupnosti, tudi učenci s podružnic Koprivna, Žerjav in Javorje.

Učenci so  razmišljali o posebnih ljudeh, junakih, predvsem iz bližnje okolice, ki so junaki vsak na svoj način . Raziskovali so življenje in delo vseh teh izbranih ljudi.

14. 03. 2012 smo imeli v šolski telovadnici predstavitev  svojih dejavnosti.

Učenci vseh oddelčnih skupnost so pripravili zelo zanimiv in raznolik program.

  • Učenci prvega triletja, podružnice Koprivna, Javorje in Žerjav so si izbrali knjižne junake in v zvezi s tem pripravili dramske, plesne in lutkovne predstave.

  • Četrtošolci so izbrali svojega junake med svojimi starši. To je g. Viktor Povsod, gorski reševalec.  Povabili so ga v razred, naredili so mu album, na skupni predstavitvi pa je opisal nekaj svojih doživljajev v gorah.

  • Petošolci so predstavili svojo sošolko Lio Molari, sladkorno bolnico, pripravili so dramsko uprizoritev o njenem življenju. Učenci iz b oddelka so si izbrali udeležence specialne olimpiade iz CUDV – ja. Povabili so jih na šolo, šli so na njihov trening, sami pa so se nam vsem  predstavili na tej zaključni prireditvi.

  • Šestošolci so za pravo junakinjo izbrali svojo slepo sošolko Darjo Špan. Zaigrali so dramatizacijo o njenem načinu učenja in življenja.

  • Sedmošolci so zaigrali dramatizacijo vrstniškega nasilja, kako reči NE sošolki, ki te izsiljuje. Učenci iz b oddelka pa so predstavili Sama Kunca, ki je invalid  in je brat njihovega sošolca.

  • Osmošolci so nam  prikazali uspešno športno pot nogometaša Sama Vidoviča.

  • Devetošolci so nam nazorno opisali delo gasilcev in glasbenikov kitaristov.

Učenec Gašper Mlinar, ki je že uspešen kitarist, nam je zaigral eno pesem.

Ob koncu sta nam  nekaj vzpodbudnih besed povedali  ga. ravnateljica in ga. županja. Obe sta poudarili, kako pomembno je, da znamo poiskati junake, ki živijo blizu nas.

 

19. 03. 2012 smo se v Dravogradu udeležili regijskega srečanja šolskih parlamentov. Tam  je predsednik Matic Pečovnik poročal o delu vseh oddelčnih skupnosti.

Učenci sedmega razreda ( Aljaž Kupec, Adrijana Kamnik, Luka Škvorc, Kaja Praprotnik in Tamara Hodnik) pa so zelo dobro in doživeto zaigrali igro, kako se upreti vrstniškemu nasilju in reči NE. Njihovi mentorici sta  ga. Špela Pečnik in ga. Karmelina Pečovnik.


 Mentorici šolskega parlamenta:  Andrejka Fajmut in Cvetka Dimec

 

Utrinki s prireditve                Objava v Večeru

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)