Svetovni dan boja proti kajenju vsako leto obeležujemo 31. januarja. Kajenju tobaka pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjamo na hude posledice uporabe tobaka.

31. januar naj vsem kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja. Opuščanje kajenja je lahko težak proces, vendar je opustitev kajenja koristna za zdravje vkateremkoli starostnem obdobju. Največje koristi za zdravje paposameznik pridobi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti. Znano je, da imajo kadilci v primerjavi z nekadilci skoraj 23-krat večje tveganje za to, da umrejo zaradi posledic pljučnega raka, 25-krat večje tveganje za smrt zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni, dvakrat večje tveganje za smrtni izid zaradi pljučnice, gripe in tuberkuloze ter ostalih pljučnih bolezni.

Kljub temu pa mnogi kadilci zaradi zasvojenosti z nikotinom ne uspejo prenehati s kajenjem, še posebej če poskušajo to sami, brez pomoči. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo, da naj se posamezniki, ki želijo opustiti kajenjein pri tem potrebujejo pomoč, vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji brezplačno na voljo vsem uporabnikom.

 

RECITE »NE« CIGARETI!!!KAJENJE

Danes ljudje bolj zdravo živijo,
veliko športajo,
se zdravo prehranjujejo,
pogosto v fitnes hitijo.

A kljub temu obstaja grda razvada,
ki marsikomu je vsakdanja navada.
To je kajenje,
ki pogosto komu skrajša življenje.

Poznamo več oblik kajenja,
najbolj moderna sta vape in e-cigareta,
kjer namesto dima kadi se para,
ki za pljuča prav tako ni zdrava.

Prodajajo se različni vonji in okusi,
ki marsikoga prepričajo,
da poskusi.

A zavedati se je treba,
da zdravju so škodljivi,
zato bi bilo najbolje,
če bi nam bili nedosegljivi.

Lena Lupša, 8.a

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)