Konec januarja v Črni na Koroškem na poseben način obudimo legendo o našem kralju Matjažu, ki že vrsto let spi pod mogočno goro Peco. V čast in spomin gradimo snežne gradove kralja Matjaža, zato učence in dijake UNESCO šol vabimo na dvodnevni tabor kralja Matjaža, kjer bomo med udeleženci spodbujali kreativnost, timsko delo, ustvarjalnost in domišljijo ter težili k smernicam trajnostnega razvoja.

Na taboru bodo udeleženci spoznali Črno, njeno okolico, nekatera kulturna in športna društva, ki v kraju aktivno delujejo. Udeleženci se bodo skupaj družili in ustvarjali svoje domišljijske snežne gradove. Druženje poteka dva dneva, običajno zadnji vikend v mesecu januarju. V petek popoldne se udeleženci zberejo, se spoznajo, sodelujejo v različnih ustvarjalnih delavnicah, spoznavajo Črno z okolico, se družijo in izdelajo načrte za gradnjo snežnih gradov. Naslednji dan (v soboto, na osrednji prireditvi) pa poteka gradnja snežnih gradov v manjših skupinah, ki jo sestavlja 5 do 8 udeležencev.

Udeleženci se lahko znotraj projekta KRALJ MATJAŽ POD GORO PECO vključijo v dve dejavnosti:

  • DVODNEVNI TABOR in GRADNJA SNEŽNIH GRADOV (poteka v živo, namenjen za učence od 7. – 9. razreda in srednješolce, konec januarja 2024)
  • GRADOVI IZ ODPADNE EMBALAŽE ( poteka na daljavo, namenjen za učence od 1. – 9. razreda osnovne šole, fotografije gradov se pošlje po e-pošti do konca marca 2024.)

Dvodnevni tabor poteka za učence od 7. do 9. razreda osnovne šole in srednješolce. Skulpture gradov iz odpadne embalaže pa lahko ustvarjajo tudi mlajši, in sicer učenci od 1. do 9. razreda osnovnih šol. 

Osrednja prireditev bo zagotovo gradnja snežnih gradov, ki bo potekala v januarju 2024.

Na vse omenjene dejavnosti se lahko šole prijavijo preko obrazcev:

DVODNEVNI TABOR in GRADNJA SNEŽNIH GRADOV 2023,2024

GRADOVI IZ ODPADNE EMBALAŽE 2023, 2024

V mescu juniju bomo vsem sodelujočim šolam poslali potrdila o sodelovanju.

 

                                                                                                                                                      Vesna Burjak

(Skupno 276 obiskov, današnjih obiskov 1)